luni, 19 mai 2008

Relatia dintre societate si stiinta : (acum 10 ani si peste 10 ani)

Inca de la aparitia sa , fiinta umana a fost curioasa sa descopere cat mai multe lucruri legate de existenta ei , de mediul inconjurator , astfel intre societate si stiinta nascandu-se o relatie permanenta si deosebit de stransa.

Pe masura ce a trecut timpul , omul a inceput sa-si puna si sa incerce sa gaseasca explicatia la tot mai multe intrebari , la tot mai multe lucruri la care nu avea raspuns ; aici intervenind stiinta care odata cu evoulutia societetatii a reusit sa gaseasaca o explicatie logica in mare masura acestor intrebari si neclalritati. Odata cu dezvoltarea societatii si stiinta a cunoscut o dezvoltare extrem de mare ajungandu-se la un grad foarte ridicat de evolutie , omul avand acum posibilitatea sa isi explice anumite fenomene , sa faca anumite actiuni , care sa zicem cu cativa ani in urma ar fi parut irealizabile.

Facand o comparatie intre relatia dintre societate si stiinta de acum 10 ani , se observa cu usurinta o diferenta atat calitativa cat si cantitativa asupra aportului pe care il aduce stiinta societatii cat si a importantei care ii este acordata de catre sociatetate.

Teoretic este un lucru bun , oadata cu dezvoltarea stiintei viata oamenilor cunoscund o schimbare in bine , devenind mai usoara :
reusesc sa vindece boli care cu cateva zeci de ani in urma erau mortale , reusesc sa aiba un trai mai usor , totul devine din ce in ce mai automatizat (astfel efortul depus pentru a realiza o actiune s-a diminuat) , comunicarea este facilitata, oamenii putand sa poarte conversatii oricand si netinand cont de distanta la care se afla unul de celalalt , mijloacele de transport devin mai sigure si mai rapide , cu alte cuvinte viata devine mult mai usoara si mai confortabila din punct de vedere tehnologic.




Din pacate insa stiinta nu a fost folosita numai in scopuri pozitive , astfel ea nu a participat intotdeauna pozitiv la dezvoltarea societatii , oamenii folosind stiinta in mod subiectiv cum ar fi : constructia de arme de distrugere in masa , a bombelor atomice etc , negandindu-se la bunastarea societatii ci urmarind atingerea anumitor scopuri personale.

Astfel , de multe ori unele lucruri care in aparenta ne aduc un surplus de bunastare vietii de zi cu zi , care n-i se par benefice si folositoare in realitate sunt daunatoare pentru noi si pentru socieatate . De exemplu: natura are foarte mult de suferit din pricina poluarii aduse de un numar excesiv de masini (cu toate astea numarul acestora tinde sa se inmulteasca pe zi ce trece) , de asemenea cu cat un oras se dezvolta mai mult cu atat spatiile verzi dispar , poluarea creste si natura si implicit noi avem de suferit.

Omul a construit o garamada de lucruri care aparent ii usureaza viata de zi cu zi : a renuntat la mersul pe jos in favoarea masinii , la recreerea si plimbarile in aer liber in favoarea televizorului , la mancarea facuta natural in favoarea fastfood-urilor , netinand cont ca le este afectata sanatatea.

In ceea ce priveste relatia dintre societate si stiinta de acum 10 ani fata de cea de acum , as putea spune ca totul a evoluat vertiginous de mult si de repede , stiinta cunoscund o dezvoltare din ce in ce mai puternica in ultimii ani. Lucruri care acum 10 ani ne pareau imposibil de realizat , acum ne par banale , firesti , de parka dintotdeauna ar fi disponibile noua: telefonul mobil , gprs –ul , medicina care avanseaza din ce in ce mai mult , clonarea si teleportarea care nu mai reprezinta notiuni “science fiction “.


Dupa parerea mea , este o certitudine ca in urmatorii 10 ani relatiile dintre cele doua vor fi si mai stranse , ca stiinta la fel ca si societatatea va cunoaste o dezvoltare si mai ampla.

Asa ca ma intreb : oare cum o sa fie peste 10 ani ? Oare ce o sa se mai inventeze? Si inca o intrebare :oare au sa ne fie benefice aceste viitoare schimbari , oare au sa ne faca scurta existenta mai plina si mai fericita ?
Din ce am observat pana acum tindem sa devenim o societate robotizata , o societate cu drepturi din ce in ce mai putine , in care suntem din ce in ce mai controlati de autoritati (GPRS , interzicerea fumatului in locuri publice , camere de luat de vederi la semafoare). Am aflat de curand ca in Canada s-au introdus pe aeroporturi pasapoarte cu cipuri , stire care m-a deprimat teribil si m-a facut sa ma intreb cam peste cat timp autoritatiile vor considera ca ar fi mai bine pt siguranta noastra ca fiecare persoana sa aiba inserata un cip in mai stiu eu ce parte a corpului?
Tind sa cred ca in viitor lucrurile vor deveni mult mai dezvoltate si cu un grad mult mai mare de civilizatie dar din pacate si cu o ingradire din ce in ce mai puternica a libertatii populatiei. Totusi vreau sa nu fiu pesimist asa ca imi imaginez o societate aproape perfecta , cu oameni mai buni si mai fericiti…